Why men earn more than women?

Mænd tjener mere end kvinder. Jeg kommer med nogle tal her, og de fleste af dem er fra USA, men passer meget godt på Danmark også.

Mænd tjener 20 til 25% mere end kvinder.

1. Mænd arbejder mere. Mænd arbejder 15% mere end kvinder i gennemsnit. Mænd producerer også mere per time end kvinder.

2. Mænd har farligere jobs. De farlige jobs er som regel mere velbetalte, men det betyder også, at over 90% af alle dødsfald på arbejdsmarkedet er mænd. Mænd tager altså risici, og kan tjene ekstra på det. Mænd tager også mere beskidte jobs med dårligt miljø såsom støj, lugt og varme/kulde. Mens kvinder fokusere mere på godt arbejdsmiljø.

3. Mænd tager risici. Mænd har mindre imod en forfremmelse uden at være 100% klar eller føle sig 100% fortjent til det. De tager springet i højere grad. De starter også flere virksomheder, og de er mindre bange for stillinger med større risici, såsom lederstillinger

4. Kvinder tager på barsel og har mere fravær. Kvinder har en lang barsel, og kommer senere tilbage fra barsel, og ofte på nedsat tid. De har også flere sygedage i gennemsnit.

5. Mænd har større behov for succes. En succesfuld mand er attraktiv blandt kvinder, det samme kan ikke siges om en kvinde. Dvs. at en mand har meget at få på sin status. Det kan være forskellen på en modelkone vs et single liv, for en mand. Heller ikke alle mænd får børn, mens næsten alle kvinder kan finde nogen at få børn med. Der er mere konkurrence blandt mænd for status, og mere behov for det. Mænd er også mere fokuserede på at forhandle sin egen løn højere.

6. Kvinder har behov for at værdsatte sociale forhold og sikre og gode rammer. Mænd prioriterer løn højere end kvinder, og arbejder ofte i værre miljø end kvinder. Kvinder går som regel efter andre faktorer også, faktorer som også koster virksomheden penge, men som ikke kan målet i løn.

7. Kvinder vælger fra og til, ligesom mænd også gør det. Kvinder nedproireterer nørdede fag, og opprioriterer sociale fag på universitetet. Det er altså ikke sådan, at mænd ikke vil have flere kvinder ind på de matematiske linjer. Der er dog andre interesser på plads. Og man ser også, at des friere og rigere et samfund er, des mere kønsforskel er der på kønnene i samfundet. Nok fordi at man så vælger efter sine behov, og ikke efter løn eller pres udefra. Samtidig er der en fladere IQ kurve hos mænd, det betyder, at der er flere meget kloge mænd, som kan klare sig bedre på sit fag. Ifølge studier dikreminerer kvindelige cheffer lidt mere end mandlige cheffer. Hvis og når der er diskrimination, så vælger kvinder af diverse grunde andre kvinder fra – baseret på en tro, at de simpelthen vil yde en ringere arbejdsindsats, selvom der i enkelttilfældet ikke er hold i det.

Alt i alt tjener mænd altså mere end kvinder, det er faktum og vil altid være sådan. Mænd har mere behov for at tjene mange penge, og optjene sin status på den måde. Men kvinder får også noget til gengæld. Der er højere levealder, og større sandsynlighed for overlevelse, bedre arbejdsforhold og mere fokus på faktorer som sociale aspekter, vs kun lønfokuseret tilgang.

Hvor mange % er der så tilbage, hvor man kan skylde skylden på kønsdikriminaition? Ikke meget, det kan simpelthen ikke findes i landsstatistikerne i i-lande. Men der er sikkert enkeltsager, ligesom der er enkeltsager den anden vej. Et % tal kan altså ikke sættes, men hvis det findes, kan det ikke være særlig højt. Specielt ikke, hvis man sammenligner jobområder internt, og ikke med andre jobområder.
De største kritikpunkter i dag, mange, men hvor mange skal tages seriøst? At kvinden ikke bliver forfremmet hurtigere efter barsel – per automatik. Da barsel er en “unfair”, da graviditet hos kun det ene køn er unfair. Kvinder bliver ikke skubbet ind på studier de ikke vil ind på, og kvinder bliver ikke forfremmet, når de ikke vil, eller ikke arbejder nok timer for det. Her er kritikpunktet, at motivation skaber vejen, og ikke en bureaukratisk fordeling af stillinger baseret på et % sats. Men personligt tror jeg ikke, at det er en god ide at f.eks. presse en 50-50 % ligestilling blandt skraldemænd og kloakarbejdere. Det vil ikke opfylde folks behov, men være en endnu en regel, som ikke skaber velvære i samfundet.

Posted in Psykologi

Warning: Parameter 1 to W3_Plugin_TotalCache::ob_callback() expected to be a reference, value given in /var/www/jurij.dk/public_html/wp-includes/functions.php on line 3314