Rationalitet og objektivitet

Jeg søger tit efter emner, som den gængse person misforstår eller ikke forstår. Der er flere af disse emner, som har interesseret mig. De største fejltagelser mange folk gør sig, er: tænke at kønsforskelle er minimale, tro at verden er unfair og kan gøres fair, tænke at en bestemt politisk overbevisning på en fløj er rigtig, overvurdere deres egen kultur i forhold til andres kultur, at tro at mennesker kan ændre sit liv i en stor grad blot ved at gøre ting lidt anderledes. Alle disse bias kommer fra, at folk ikke forstår bias, bias som er vi har for at kunne overleve. Uden bias, kan vi ikke eksistere, depressive mennesker har et mere klart verdenssyn, end alle os andre, de har lige så mange negative som positive tanker, vi andre har overvægt af positive tanker. Vi tænker også, at vi selv bestemmer vores vej i livet, mens andre blot er heldige. Vi tror tilmed, at vores ingroup er bedre end outgroup’s. Alt dette er naturligt, objektivitet og rationalitet i matematisk forstand, er ikke begreber som kan ses i den virkelige verden. Det betyder ikke, at vi ikke kan stræbe efter dem. Men for at stræbe efter rationalitet, skal vi først tage den rationelle beslutning, om at forstå os selv. Det er en af de verdensforståelser, som vi naturligt ikke har fået, men kan arbejde hen imod. Det vil ikke give overlevelsesmæssigt mening, at tænke at man er præcis lige så god som alle andre. I dette tilfælde vil man hurtigt blive sat ud af spillet, det sociale spil i vores hverdag. Det er rationelt at samarbejde i Prisoners Dilemma på længere sigt, og rationelt at snyde ved kun 1 spil, men det er ikke sådan vi handler. Dictator Game viste også, at vi reagerer meget anderledes fra, hvad rationale computere ville gøre. Alt dette betyder blot, at rationelle ikke kommer af sig selv, det er ikke naturligt – så tro ikke, at du har de rigtige løsninger, ved at føle dig frem til dem. Hvis du får de rigtige løsninger den vej, så er du mentalt skadet, og mangler mekanismer som gør en “normal”. For at forstå rationalitet og bruge det i din hverdag, så er der dette råd, som aldrig må glemmes: Forestil dig, at du er en tilfældig person i befolkningen. Fairhed og en enkelt moral har ikke altid eksisteret, der findes formering og død, intet andet.

Fairhed bliver skabt, evolutionært og kulturelt. Det er skabt for at enkelte organismer kan overleve, ikke fordi at naturen lige pludselig fik medlidenhed med bestemte folk. Død og det at dræbe andre, er den mest naturlige måde at leve og overleve. Men samarbejde som hjælper den enkelte organisme, kræver også, at man respekterer andres valg og behov.

Så, du er klar til at lede verden :-)

Posted in Uncategorized

Warning: Parameter 1 to W3_Plugin_TotalCache::ob_callback() expected to be a reference, value given in /var/www/jurij.dk/public_html/wp-includes/functions.php on line 3314