Top 10 bedste bøger nogensinde

1. Biblen: Mange forskellige forfattere

Få andre bøger kan tage denne 1.plads, men de kommer ikke helt derop. Biblen beskriver vores medfødte psykologiske mekanismer, den er et studie i vores kultur, og den fastsatter rammer for hvordan vi kan leve sammen. Jeg læste den i en dansk udgave med billeder i, den var skrevet i et moderne sprog som en historie. Den er for en psykolog, den bedste bog nogensinde skrevet.

2. The Selfish Gene: Richard Dawkins

Her er bogen alle skal læse. Hvis folk ikke har læst denne bog, så vil jeg ikke engang forsøge at holde en diskussion omhandlende organismer kørende med dem. Den er letlæst, fås som lydbog indtalt af forfatteren, og forklarer hvordan alt liv fungerer på jorden. I dag er han verdens mest kendte ateist, opfinderen af meme, og en af de mest kendte videnskabelige forfattere, som skriver til massen.

3. The Republic: Plato

Den bedste filosofi-bog nogensinde skrevet. Alt andet filosofi følger i denne bogs fodspor, og meget af filosofien er baseret på Sokrates taler. Den kommer med et eksempel på det perfekte samfund, hvor ingen kender sine egne børn, og kun filosofer må lede en stat. Men taget i betragtning af, at det er den ældste bog på listen sammen med biblen, så er hans viden imponerende. Og det er stadigvæk sjovt at se, at ingen har kunne røre ham på anderkendelse i omkring 2500 år.

4. Evolutionary Psychology: David M. Buss

Buss er ansvarlig for meget af vores moderne forskning indenfor evolutionspsykologi, og det er ikke småting. Han viste f.eks., at mænd var mere villige til tilfældig sex end kvinder – som den første. I dag har han samlet viden omkring mennesker i sin bog, og har også skrevet andet, f.eks. den geniale Oxford Handbook om samme tema. Bogen bliver fornyet regelmæssigt med ny forskning på området, og er en bog der skal læser med få års mellemrum.

5. Blank Slate: Steven Pinker

Kan meget let siges, at være den klogeste mand i live i dag. Kan tænke i baner, som andre kun drømmer om. Og har alene skrevet en bog, som en gang for alle afviser, at vi mennesker kan bøjes i alle retninger alt efter hvad vores forældre, ledere, samfund eller diktatorer ønsker. The blank slate er så indoktrineret på universiteter verden over, at det nok aldrig vil blive mindre end den mest anerkendte videnskab på området, heldigvis er der nogen, der tør af sige højt, at kejseren ikke har klæder på. Selvfølgelig en bog, som alle ledere skal læse.

6. Limited Wants, Unlimited Means: A Reader On Hunter-Gatherer Economics And The Environment: John Gowdy

Den bog jeg senest har læst fra listen, det er en af de 3 bøger fra listen, som ikke er udkommet som lydbog, hvilket selvfølgelig er trist. Den beskriver jager-samler samfund, og hvordan de fungerer. Det er på ingen måde, som man tror det er. Folk deler ejendele, køn har hver sin opgave og er derfor lige, og alle i samfundet får del i maden, selvom de ikke gider arbejde. Redaktøren var først økonom og så antropologisk forsker, hvilket gør, at bogen bruges til at kritisere teorien om economic man, om burde have været død for længst – men desværre stadigvæk trives på økonomiske studieretninger og i dermed også den bredde offentlighed. Endnu en bog, som ændrer ens verdensforståelse fuldstændig, og intet mindre skal til, for at være på denne her liste.

7. INFLUENCE: Robert Cialdini

Nok den bedste populære videnskabsbog nogensinde skrevet. Han er forsker, men også en elendig sælger og bliver let snydt. Så han er altså elendig praktisk indenfor hans forskningsfelt, og netop det gør, at han er enormt god til at formidle, hvad der får en sælger til at sælge meget. Den har altid været populær, men er det mere end nogensinde i dag. Dengang jeg lånte den, der var den kun på 1 enkelt universitetsbibliotek i Danmark – en skam. Men da han kender til salgsmekanismer kan han let sælge mange millioner eksemplar, når han har lyst.

8. Watchmen: Alan Moore

Udover biblen er dette den mest kontroversielle bog på listen. Mest af alt fordi mange ikke ville betegne den som en bog. Times gav den lave karakterer da den udkom, der var alt for mange fejl med den, sagde de. Nogle år efter, så satte de den på sin meget populære liste over de 100 bedste bøger nogensinde – meget fortjent. En fryd at læse, når man har skrevet sådan et værd, så er der intet andet for, end at vente på døden.

9. Seven Habits of Highly Effective People: Stephen R. Covey

Manden virker ikke specielt klog, ikke meget over middel i sine gamle dage. Men han har skrevet denne fantastiske bog, om hvordan man får succes i livet. Bogen afhandler kort sagt omkring at interaktioner er non-zero-sum spil i en Pareto-optimal opdeling.

10. Art of Critical Decision Making: Michael A. Roberto

Ikke en bog som sådan, det er faktisk en foredragsrække. Men det skal ikke gøre, at man ikke kan komme på listen her, man skal blot virkelig fortjene det, og det gør han i høj grad. Hans stemme er entusiastisk og han ved enormt meget om emnet. De praktiske eksempler gør, at det ikke blot, er et vitamintilskud til hjernen, men også en meget underholdende bog. Helt klart et must read for folk, som arbejder med beslutningstagen eller har brug for at ændre en organisations-kultur. For mig at se den bedste bog om organisationer nogensinde.

 

 

Der er selvfølgelig også bøger, som jeg overvejede at få op på listen. Der er rigtig meget godt skønlitteratur derude, som også beskriver vores psyker, og som vi også kan lære en masse af. Det er bøger, som også får en til at beundre forfatteren og dennes indblik i psykologiske aspekter, som almindelige mennesker ikke engang aner eksisterer: The Blind Watchmaker, Animal Farm, Pride and Prejudice, Social Intelligence, Social Psychology (Franzoi), Personal Psychology (David Buss).

 

 

Posted in Psykologi

Warning: Parameter 1 to W3_Plugin_TotalCache::ob_callback() expected to be a reference, value given in /var/www/jurij.dk/public_html/wp-includes/functions.php on line 3314